Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma - Liroma

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

Infraroodlampen en roodlichttherapie lampen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun gezondheidsvoordelen. Mensen gebruiken ze om pijn te verlichten, spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen. Een veelvoorkomende vraag is echter: "Hoe vaak mag je een infraroodlamp/roodlichttherapie lamp gebruiken?" Het antwoord is niet eenvoudig, aangezien het afhangt van verschillende factoren. In dit artikel gaan we dieper in op de aanbevolen gebruiksfrequentie, de duur van elke sessie en andere belangrijke overwegingen.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een infraroodlamp?
 2. Hoe werkt een infraroodlamp?
 3. Voordelen van infraroodlampen
 • Pijnverlichting
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Huidklachten
 • Ontspanning van spieren
 1. Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?
 • Aanbevolen frequentie
 • Duur van elke sessie
 • Belang van luisteren naar je lichaam
 1. Factoren die gebruiksfrequentie beïnvloeden
 • Type infraroodlamp
 • Doel van gebruik
 • Individuele gezondheidstoestand
 1. Risico's en voorzorgsmaatregelen
 • Aanbevolen afstand
 • Deskundig advies
 1. Infraroodlampen thuis gebruiken
 • Creëren van een veilige omgeving
 • Stappen voor gebruik
 1. Combinatie met andere behandelingen
 • Overleg met een arts
 • Aanvullende voordelen
 1. Conclusie
 2. FAQ

Wat is een infraroodlamp?

Een infraroodlamp zendt infrarode stralen uit, een vorm van elektromagnetische straling die warmte genereert. Deze warmte kan doordringen in de huid en zelfs diepere weefsels, wat een aantal potentiële gezondheidsvoordelen biedt.

Hoe werkt een infraroodlamp?

Een infraroodlamp gebruikt infraroodstraling om specifieke delen van het lichaam te verwarmen, wat helpt bij spier- en gewrichtspijn. Het uitgestraalde infrarood licht, vooral kortegolfstralen, dringt diep door in de huid, verhoogt de lichaamstemperatuur en versnelt de bloedsomloop. Hierdoor wordt pijn snel verlicht. Infrarood licht vermindert ook ontstekingen zonder schade aan de huid. De behandeling met deze lamp stimuleert de bloedsomloop, verhoogt de hartslag en versnelt de stofwisseling, waardoor afvalstoffen efficiënter worden verwijderd. Wat zorgt voor veel gezondheidsvoordelen!

Voordelen van infraroodlampen

Infraroodlampen worden gewaardeerd vanwege hun potentiële voordelen voor de gezondheid. Ze kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning, het verlichten van gewrichtspijn en het stimuleren van de bloedsomloop.

Pijnverlichting

Een van de meest gewaardeerde voordelen van infraroodlampen is hun vermogen om pijn te verlichten. De warmte kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren en het verminderen van ontstekingen, wat op zijn beurt kan leiden tot verlichting van pijn voor bijvoorbeeld mensen met chronische pijnklachten.

Verbeterde bloedcirculatie

Door het verwijden van bloedvaten kan een infraroodlamp de bloedcirculatie verbeteren. Dit kan gunstig zijn voor mensen die kampen met problemen zoals koude handen en voeten als gevolg van verminderde bloedstroom. 

Huidklachten

Infraroodlampen kunnen ook voordelig zijn voor mensen met bepaalde huidklachten. De diepgaande warmte kan helpen bij het verminderen van ontsteking en het bevorderen van een gezonde huid. Het gebruik van infraroodtherapie wordt soms aanbevolen voor aandoeningen zoals acne, eczeem of psoriasis. 

Ontspanning van spieren

De warmte van een infraroodlamp kan diep doordringen in de spieren, waardoor die spieren kunnen ontspannen. Dit kan bijdragen aan het verminderen van spierspanning en het verbeteren van flexibiliteit

"Regelmatige rust met infrarood: een investering in jouw welzijn."

Bekijk hier onze roodlichttherapie lampen 

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken?

Hoewel infraroodlampen veel voordelen hebben, is het belangrijk om ze met mate te gebruiken. Overmatig gebruik kan namelijk leiden tot oververhitting van de huid en weefsels. Het is daarom essentieel om de richtlijnen van de fabrikant te volgen om ongewenste bijwerkingen te voorkomen. 

Aanbevolen frequentie

Over het algemeen wordt aangeraden om de lamp 3 tot 5 keer per week te gebruiken. Regelmaat is belangrijk voor optimaal effect. Voor de veiligheid wordt het aangeraden om te beginnen met enkele korte(re) sessies per week en het gebruik van de infraroodlamp geleidelijk op te bouwen op basis van hoe je lichaam reageert.

Duur van elke sessie

De duur van elke sessie onder een infraroodlamp hangt af van het type lamp en het doel van gebruik. Over het algemeen wordt aanbevolen om met kortere sessies te beginnen, meestal tussen de 5 en 15 minuten. Je kunt de duur geleidelijk verhogen naarmate je meer gewend raakt aan de warmte.

Zet de lamp op ongeveer 50-100cm van de huis voor het optimale resultaat.

Factoren die gebruiksfrequentie beïnvloeden

De frequentie van het gebruik van een infraroodlamp kan worden beïnvloed door verschillende factoren.

Type infraroodlamp

Er zijn verschillende types infraroodlampen beschikbaar, elk met hun eigen intensiteit en stralingsniveaus. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen met betrekking tot het gebruiksschema.

Doel van gebruik

De reden waarom je een infraroodlamp gebruikt, speelt ook een rol. Voor pijnverlichting bij ziekten als fybromalgie kunnen frequente sessies nodig zijn. Ook wanneer je infraroodtherapie inzet voor het het verlichten van een winterdip of het verhogen van je testosteron, kun je baat hebben bij regelmatig gebruik. Is het verminderen van stress jouw voornaamste doel, dan kunnen sporadische sessies vaak al voldoende zijn om de gewenste effecten te bereiken.  

Individuele gezondheidstoestand

Iedereen is anders, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Als je gezondheidsproblemen hebt, is het raadzaam om eerst te overleggen met jouw huisarts of een andere medische professional voordat je een infraroodlamp gaat gebruiken.

 Liggende vrouw die gebruikmaakt van infraroodlamp op de bank met een dekentje

Risico's en voorzorgsmaatregelen

Hoewel infraroodlampen over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen, zijn er bij het gebruik enkele voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden.

Deskundig advies

Als je twijfelt over hoe of hoe vaak je een infraroodlamp moet gebruiken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze deskundige medewerkers staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van deskundig advies.

Bekijk hier onze roodlichttherapie lampen 

Infraroodlampen thuis gebruiken

Als je van plan bent om een infraroodlamp thuis te gebruiken, volg dan deze stappen voor een veilige en effectieve sessie.

Creëren van een veilige omgeving

Zorg ervoor dat je je bevindt in een goed geventileerde ruimte die vrij is van brandbare materialen. Plaats de lamp op een stabiel oppervlak en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om je comfortabel te positioneren.

Stappen voor gebruik

 1. Sluit de lamp aan volgens de instructies van de fabrikant.
 2. Stel de timer in op de aanbevolen duur voor je eerste sessie.
 3. Zorg ervoor dat je een comfortabele afstand van de lamp houdt om oververhitting te voorkomen.
 4. Ontspan en geniet van de warmte tijdens de sessie.

Combinatie met andere behandelingen

In sommige gevallen kan het combineren van een infraroodlamp met andere behandelingen extra voordelen bieden. Bespreek dit echter altijd eerst met een arts voordat je verschillende therapieën combineert.

Overleg met een arts

Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt, zoals het verminderen van pijn of het versnellen van herstel na een blessure, is het raadzaam om met een arts te overleggen. Deze kan je helpen te bepalen hoe vaak en hoe lang je de infraroodlamp het beste kunt gebruiken.

Aanvullende voordelen

Het combineren van infraroodtherapie met bijvoorbeeld stretchoefeningen of meditatie kan een holistische benadering bieden voor je algehele welzijn.

Conclusie

Het gebruik van een infraroodlamp kan verschillende voordelen bieden, zoals pijnverlichting, verbeterde bloedcirculatie en ontspanning van spieren. De frequentie en duur van het gebruik hangen echter af van factoren zoals het type lamp, het doel van gebruik en je individuele gezondheidstoestand. Het is altijd verstandig om de instructies van de fabrikant op te volgen en indien nodig advies in te winnen van een medische professional.

Zit jij toch nog met wat vragen? Neem gerust op met onze klantenservice via info@liroma.nl. Ons team staat klaar om jou te helpen! Wil je al onze infraroodlampen bekijken? Klik dan hier.

Let op: Onze roodlichttherapie lampen zijn ontwikkeld op basis van LED en geven hierdoor geen warmte af aan de ruimte. De infrarode stralingen zorgen voor warmte in de huid, maar niet in de ruimte. Onze infrarood warmtelampen geven wel warmte af. Neem contact met ons op voor vragen.

Bekijk hier onze roodlichttherapie lampen 

FAQ

 1. Is dagelijks gebruik veilig? Dagelijks gebruik van een infraroodlamp wordt over het algemeen niet aanbevolen. Begin met enkele sessies per week en pas aan op basis van je lichaamsreactie.
 2. Wat is het beste tijdstip voor een sessie? Het beste tijdstip hangt af van je dagelijkse routine. Kies een moment waarop je kunt ontspannen en genieten van de sessie.
 3. Kan ik een infraroodlamp 's nachts gebruiken? Hoewel het technisch gezien mogelijk is, is het beter om een infraroodlamp overdag te gebruiken voor optimale blootstelling aan natuurlijk licht.
 4. Wat te doen bij ongemak tijdens een sessie? Als je tijdens een sessie ongemak, duizeligheid of andere negatieve symptomen ervaart, is het raadzaam om de sessie onmiddellijk te stoppen. Als de symptomen aanhouden, neem dan contact op met een medische professional voor advies en evaluatie. 
 5. Mag ik een infraroodlamp gebruiken als ik zwanger ben? Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om medisch advies in te winnen voordat ze een infraroodlamp gebruiken. 

Volgende lezen

Is een infraroodlamp gezond? | Liroma - Liroma
Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma - Liroma

Excellent!

Based on 325+ reviews