Acne

Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma

Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma - Liroma

Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken?

Infraroodlampen worden vaak gebruikt als een natuurlijke manier om pijn te verlichten, ontspanning te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren. Maar hoe lang mag je eigenlijk onder een infraroodlamp zitten? Het antwoord hangt af van verschillende factoren die we hieronder gaan bespreken.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een infraroodlamp en hoe werkt het?
 2. Voordelen van het gebruik van een infraroodlamp
 • Pijnverlichting en ontspanning
 • Verbeterde bloedcirculatie
 • Ondersteuning van herstel
 1. Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken?
 • Aanbevolen duur per sessie
 • Frequentie van gebruik
 • Belang van luisteren naar je lichaam
 1. Factoren die de duur en frequentie beïnvloeden
 • Type infraroodlamp
 • Doel van gebruik
 • Individuele gezondheidstoestand
 1. Risico's en voorzorgsmaatregelen
 • Verbranding en oververhitting voorkomen
 • Professioneel advies
 1. Praktische tips voor gebruik
 2. Combinatie met andere behandelingen
 3. Conclusie
 4. FAQ

 

Wat is een infraroodlamp en hoe werkt het?

Een infraroodlamp is een elektrisch apparaat dat infrarode stralen produceert. Deze stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar ze wekken warmte op wanneer ze in contact komen met de huid en lichaamsweefsels. Dit maakt infraroodlampen uniek in hun vermogen om warmte diep in het lichaam over te brengen.

 

Voordelen van het gebruik van een infraroodlamp

Infraroodlampen worden steeds bekender door de vele gezondheidsvoordelen die ze bieden. Ze helpen spierpijn verlichten, de bloedcirculatie verbeteren en ontstekingen verminderen. Daarnaast dragen ze bij aan ontspanning en het natuurlijke genezingsproces van het lichaam. We gaan wat dieper in op de verschillende voordelen!

 

Pijnverlichting

Infraroodlampen kunnen pijnverlichting bieden voor mensen die lijden aan chronische pijn, zoals fibromyalgie. De diepgaande warmte die deze lampen genereren, kan spier- en gewrichtspijn verminderen en dit effect kan vooral gunstig zijn voor degenen die te maken hebben met de wijdverspreide pijn en gevoeligheid die kenmerkend is voor fibromyalgie. De warmte helpt bij het ontspannen van gespannen spieren en kan ontstekingen verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot een aanzienlijke verbetering van de dagelijkse kwaliteit van leven voor mensen met deze aandoening. 

 

Verbeterde bloedcirculatie

Door de warmte van infrarode stralen kunnen bloedvaten zich verwijden, wat kan zorgen voor het bevorderen van bloedcirculatie. Dit kan nuttig zijn voor mensen die kampen met problemen zoals koude handen en voeten door verminderde bloedstroom.

 

Ondersteuning van herstel

Infraroodlampen worden vaak gebruikt door atleten en mensen die herstellen van blessures. De warmte kan helpen om de bloedstroom naar beschadigde weefsels te vergroten, wat kan bijdragen aan een sneller herstelproces.

 

Huidklachten en acne

Infraroodlampen kunnen ook gunstig zijn bij huidproblemen, zoals acne. De diepe warmte van de stralen kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezondere huid. Door regelmatig gebruik kan de algehele huidconditie verbeteren. 

Vrouw voor infrarood en rood licht led lamp. Zittend aan tafel.

Hoe lang mag je een infraroodlamp gebruiken?

De duur van een infraroodlamp sessie varieert en is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de reden waarom je de infraroodlamp gebruikt. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met korte sessies en de duur geleidelijk te verhogen.

 

Aanbevolen duur per sessie

Een startpunt voor een infraroodlamp sessie is meestal tussen de 5 en 20 minuten. Dit is vooral belangrijk als het je eerste kennismaking met infraroodtherapie is. Bouw de duur van de sessies langzaam op om je lichaam aan de lamp te laten wennen. Het aantal minuten is ook afhankelijk van de afstand. Lees daarom de bijsluiter goed door voor gebruik.

 

Frequentie van gebruik

Hoewel er geen strikte regels zijn, wordt regelmatig gebruik aanbevolen. Begin met 2 tot 3 sessies per week om je lichaam te laten wennen. Luister goed naar je lijf. Je kunt het aantal sessies geleidelijk aanpassen op basis van je comfortniveau. Voor het beste effect wordt minimaal 3-5 keer per week aanbevolen.

 

Belang van luisteren naar je lichaam

Elk individu is anders, dus het is essentieel om naar je lichaam te luisteren. Als je tijdens een sessie ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk. Overdrijf niet en forceer jezelf niet om langer onder de infraroodlamp te blijven dan comfortabel is.

 

Factoren die duur en frequentie beïnvloeden

De duur van het gebruik van een infraroodlamp kan variëren afhankelijk van een aantal individuele factoren.

 

Type infraroodlamp

Niet alle infraroodlampen zijn gelijk. Sommige lampen hebben een hogere intensiteit dan andere. Raadpleeg altijd de instructies van de fabrikant om te bepalen wat de aanbevolen duur en frequentie van gebruik zijn voor jouw specifieke lamp.

 

Doel van gebruik

Waarom wil je de infraroodlamp gebruiken? Als je voornamelijk ontspanning en vermindering van stress zoekt, kunnen kortere sessies voldoende zijn. Voor pijnverlichting, hulp bij een winterdip en herstel kan het nodig zijn om langere sessies te overwegen, maar altijd binnen aanbevolen limieten.

 

Individuele gezondheidstoestand

Bij het volgen van infraroodtherapie dien je altijd rekening te houden met jouw algemene gezondheid en medische geschiedenis. Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, raden wij je aan de nodige informatie in te winnen voordat je de infraroodlamp gaat gebruiken. 

 

Heb je nog vragen over het gebruik van een infraroodlamp? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, onze deskundige medewerkers staan klaar om jou te voorzien van deskundig advies. 

 

Praktische tips voor gebruik van een infraroodlamp

Om het meeste uit je infraroodlamp te halen en ervoor te zorgen dat je sessies veilig en effectief zijn, zijn hier enkele praktische richtlijnen:

 

 • Creëer een rustige en ontspannen omgeving: Zoek een stille, comfortabele ruimte waar je ongestoord van je infraroodtherapiesessie kunt genieten. Het minimaliseren van afleidingen helpt je om optimaal te profiteren van de ontspannende voordelen.
 • Zorg voor voldoende ventilatie: Een goed geventileerde ruimte is essentieel om de warmte effectief af te voeren en om te voorkomen dat de ruimte te benauwd wordt. Dit draagt bij aan een comfortabele en veilige ervaring.
 • Gebruik een timer: Het is verstandig om een timer in te stellen om de duur van je sessie te beheren. Blijf binnen de aanbevolen tijdsduur om oververhitting te voorkomen. Begin met kortere sessies, bijvoorbeeld tussen 5 en 15 minuten, en verleng de duur geleidelijk naarmate je lichaam meer gewend raakt aan de warmte.
 • Hydrateer goed: Het is belangrijk om na elke sessie voldoende water te drinken. Infraroodwarmte kan leiden tot transpiratie, en hydratatie is cruciaal om uitdroging te voorkomen en je lichaam gezond te houden.
 • Onderhoud en reiniging: Zorg ervoor dat je de infraroodlamp volgens de instructies van de fabrikant onderhoudt en schoonmaakt. Een goed onderhouden lamp zal langer meegaan en betere resultaten opleveren.

 

Door deze praktische tips te volgen, kun je optimaal profiteren van de voordelen van een infraroodlamp, terwijl je ervoor zorgt dat je sessies veilig en aangenaam zijn.

 

Conclusie

Het gebruik van een infraroodlamp kan diverse voordelen bieden, variërend van pijnverlichting tot verbeterde bloedcirculatie en ondersteuning van herstel. Er is echter geen one-size-fits-all antwoord op de vraag hoe lang je een infraroodlamp mag gebruiken. Het is sowieso belangrijk om het gebruik van de infraroodlamp altijd langzaam op te bouwen, te luisteren naar je lichaam en de instructies van de fabrikant te volgen. 

 

FAQs

 1. Kan ik te lang onder een infraroodlamp zitten? Het is aanbevolen om de aanbevolen duur per sessie te volgen om oververhitting te voorkomen.
 2. Kan ik een infraroodlamp elke dag gebruiken? Dagelijks gebruik is mogelijk. Meerdere keren per dag hetzelfde gebied behandelen wordt afgeraden. Je kunt op een dag wel meerdere gebieden behandelen.
 3. Zijn er bijwerkingen van overmatig gebruik? Overmatig gebruik kan leiden tot huidirritatie en uitdroging. Let op de signalen van je lichaam en doseer verstandig.
 4. Wat moet ik doen als ik tijdens een sessie ongemak ervaar? Stop de sessie onmiddellijk als je ongemak, duizeligheid of andere negatieve symptomen ervaart. Raadpleeg een arts als dit aanhoudt.
 5. Mag ik een infraroodlamp gebruiken als ik zwanger ben? Zwangere vrouwen wordt geadviseerd om medisch advies in te winnen voordat ze een infraroodlamp gebruiken.
 6. Is het gebruik van een infraroodlamp veilig voor kinderen? Het gebruik van een infraroodlamp voor kinderen moet worden gedaan onder toezicht van een volwassene en met voorzorgsmaatregelen.

 

Let op: Onze LED-infraroodlampen met roodlicht zijn ontwikkeld op basis van LED en geven hierdoor geen warmte af aan de ruimte. De infrarode stralingen zorgen voor warmte in de huid, maar niet in de ruimte. Onze infrarood warmtelampen geven wel warmte af. Neem contact met ons op voor vragen.

Volgende lezen

Hoe vaak mag je een infraroodlamp gebruiken? | Liroma - Liroma
Verlichting van Fibromyalgie-symptomen met Roodlichttherapie: Een Diepgaande Gids - Liroma

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.