Infrarood en ziekten? Hoe zit dat eigenlijk? Wij leggen het uit!
‘’Straling? Dat lijkt me niet goed voor mijn lijf… ‘’
Terechte opmerking, maar niet in alle gevallen. Infrarood is een vorm van straling die helemaal zo gek niet is, in tegendeel. Infrarood heeft namelijk een hele positieve en gunstige werking voor lichaam en geest, ook bij verschillende vormen van aandoeningen en ziekten. Benieuwd? Lees dan verder!
Om het overzichtelijk te maken voor je:
- Algemene werking van de infraroodtherapie
- Reuma
- Fybromyalgie
- Artritis
- Bechterew
- Huidaandoeningen- en klachten
- Rimpels
- Wondgenezing
- Cellulitis
- Acné
- Eczeem
- Psoriasis
- Stress en depressie
De infraroodlamp
Infraroodlampen worden veelvuldig ingezet bij de bestrijding van spier- en gewrichtspijn, maar kunnen ook verlichting geven bij bijvoorbeeld rugklachten of buikpijn. De aangename warmte van de infrarode lamp zorgt voor snelle pijnverlichting en een verbeterde doorbloeding. Een goede doorbloeding stimuleert de ontspanning van de spieren. De golflengten van infrarode stralen worden omgezet in een comfortabele warmte. De straling verhoogt niet de temperatuur van het lichaam, maar warmt de huid op. Hoe korter de infraroodstralen, hoe krachtiger de werking van het infrarode licht. Doordat de temperatuur van de huid stijgt, versnelt de bloedsomloop en verhoogt de hartslag. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Naast spier- en gewrichtspijn heeft het daarom ook een tal van andere voordelen. Denk hierbij aan de vermindering van huidziekten- en aandoeningen, zoals wonden, acné en cellulitis. Daarnaast is de infraroodlamp een goede behandeling tegen stress. Het product heeft een relaxende werking. Stress heeft naast invloed op je mentale gesteldheid ook invloed op fysieke klachten. Hoe minder stress, hoe minder klachten (denk aan buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid).
Reuma
Infrarood wordt al jaren gebruikt bij pijnlijke gewrichten. Een logische vraag is natuurlijk of infraroodlicht dan ook bij reuma werkt. Het antwoord hierop is ja. Infrarood heeft een gunstige werking bij verschillende vormen van reuma. Lees hieronder de werking bij verschillende reuma vormen.
Fybromyalgie
Spierpijn, vermoeidheid, stijfheid en diverse pijnpunten zijn voor iemand met fybromyalgie geen onbekend verhaal. Er zijn echter geen afwijkingen te vinden in de spieren, het bindweefsel of de gewrichten. Dat bij mensen met fybromyalgie een verhoogde spierspanning wordt ontdekt, blijkt uit steeds onderzoeken naar de ziekte. Bij kou en inactiviteit neemt de pijn toe. De symptomen zijn niet alleen lichamelijk. Ook slaapproblemen, concentratieproblemen en depressieve gevoelens zijn veelvoorkomende symptomen. Er bestaat helaas geen concrete behandeling voor fybromyalgie. Enkel pijnbestrijding en leren omgaan met pijn kan verlichting brengen. Hierbij kan een sessie met infraroodapparatuur helpen. De stralingswarmte kan de fysieke pijn verminderen en de ontspannen omgeving ondersteunt de afbouw van geestelijke spanningen.
Artritis en Bechterew:
Dr. H. Isomaki heeft in 2008 onderzoek gedaan naar de invloed van infraroodlicht op artritis en kwam tot de conclusie dat infrarood een gunstig effect heeft op spier- en gewrichtspijn bij artritis wat weer zorgt voor betere mobiliteit. Gevolg van betere mobiliteit, is de neiging voor personen tot een actieve(re) leefstijl en een betere kwaliteit van leven. Als gevolg hiervan ondervindt men toch echt een betere mentale balans!
Dr. F. Oosterveld, hoogleraar van Saxion Hogeschool en reumatoloog prof. J.J. Rasker verbonden aan de Universiteit Twente hebben de laatste jaren ook veel onderzoek gedaan naar de invloed van infrarood op een ziekte, zoals artritis en Bechterew. Zij kwamen tot de conclusie dat patiënten met artritis na één infraroodcabine sessie van een half uur de stijfheid en pijn met zo’n 40% afnam. Dezelfde onderzoekers geconcludeerd dat bij de ziekte Bechterew de pijn en stijfheid maar liefst tussen 50% en 60% afnam bij een infraroodcabine sessie van een half uur.
Hoewel nog een hoop zaken nader onderzocht moet worden, heeft de studie volgens dr. Oosterveld een belangrijk doel gediend, namelijk duidelijkheid brengen naar de reumapatiënten toe over de werking van infraroodwarmte.
Huidaandoeningen
Infraroodstraling heeft een positief effect bij veel huidaandoeningen en -klachten. Infrarood zorgt voor de stimulatie van genezing, reiniging en productie. Lees hieronder de uitleg over de werking bij veelvoorkomende aandoeningen en klachten.
Rimpels
Infrarood verzacht fijne lijntjes of rimpels in het gezicht. Dit is gebleken na onderzoek van dermatologen Yu Shun Tian, Nan-Hyung Kim en Ai-Young Lee. Infrarood zorgt er namelijk voor dat de collageen en elastineproductie in de huid bevordert. Dit zijn twee eiwitten die de huid soepel en rimpelloos houden.
Wondgenezing
Infrarood bevordert de aanmaak van nieuwe haarvaten, waardoor het gebied van de wond met zuurstof krijgt en daarmee het helingsproces wordt gestimuleerd. Daarnaast werkt infraroodtherapie infectie verlagend. De dode of beschadigde cellen worden namelijk opgeruimd. Beschadiging van het lymfestelsel kan ervoor zorgen dat vochtophoping ontwikkeld onder de huid. Infrarood stimuleert het lymfestelsel zonder het te overbelasten. Niet alleen het lymfestelsel wordt gestimuleerd, maar ook de productie van fibroblast. Fibroblast? Ja, fibroblast is de belangrijkste cel van het bindweefsel en speelt een belangrijke rol in de laatste helingsfase van een wond.
In het stuk over rimpels komt de term collageen voor. Collageen is niet alleen goed voor het verminderen van rimpels. Collageen is namelijk de hoofd proteïne dat nodig is bij het proces om wonden te helpen genezen. Verder zorgt infrarood voor celenergie. Door de warmte worden huidcellen gestimuleerd. Celenergie is nodig om energie naar de beschadigde en omliggen cellen te brengen, zodat ze kunnen doen wat ze moeten doen…zichzelf helen.
Cellulitis
Cellulitis, ook wel sinaasappelhuid genoemd, bijna elke vrouw kent het wel… Op google wordt regelmatig gezocht naar allerlei crèmes voor dit veelvoorkomend kwaaltje. We worden er onzeker van wat veel invloed heeft op ons dagelijks leven. Bij cellulitis is er sprake van gelachtige zakjes in het onderhuidse bindweefsel. Het vetweefsel duwt als het ware tegen het bindweefsel aan. Door de warmte van infraroodstraling laten deze zakjes los. Het zijn afvalstoffen die de huid kwijt wil. Infraroodtherapie is een relatief goedkope aanpak om zo weer zeker in je badkleding rond te lopen of naar de sauna te gaan!
Acne
Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit. Hierdoor worden de talgklieren vergroot en produceren ze meer huidsmeer (talg). Deze overmatige talgproductie kan in combinatie met dode huidcellen verstopte kliertjes veroorzaken. Dan krijg je een mee-eter. De wand hiervan kan barsten wat leidt tot een ontsteking van de huid. Deze ontsteking noem je een puist. De huid wordt op de plek van de puist uitgerekt tot deze barst. Hierdoor ontstaan kleine wondjes. Als de acne ernstig is en lang duurt, kun je er zelfs littekens aan overhouden.
Infraroodtherapie reinigt de poriën door overmatig zweten door de warmte van de infraroodlamp. Roodheid en zwelling worden ook verminderd tijdens een sessie. Dit gebeurt doordat de bloedcirculatie verbetert, waardoor het genezingsproces wordt versneld. De natuurlijke reactie van het lichaam op warmere temperatuur verhoogt de hartslag. Hierdoor wordt zuurstofrijk bloed naar alle aders en bloedvaten gebracht. Hoewel infraroodtherapie niet wordt aanbevolen als enige behandeling om acne te behandelen, is het nuttig om infraroodsessies toe te voegen om de behandeling te vergemakkelijken.
Eczeem
Eczeem is de verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen. Bij eczeem is er sprake van een ontsteking van de huid. Denk aan jeuk en een rode huid. Door gebruik te maken van infraroodtherapie gaat het lichaam zweten, waardoor de poriën grondig gereinigd worden. Regelmatig gebruik van infraroodtherapie verbetert het immuunsysteem en helpt bij het verwijderen van gifstoffen die de huidontstekingen kunnen veroorzaken. Infrarood stimuleert het genezingsproces van de huid en vermindert de ‘vurige plekken’ en daarmee ook de jeuk die gepaard gaat bij eczeem
Psoriasis
Psoriasis is (nog) niet te genezen. Wel kan de ziekte met behulp van medicijnen steeds beter behandeld worden. Er zijn verschillende soorten therapieën die de klachten kunnen verminderen, zoals infraroodtherapie. Infraroodstraling is een onschadelijke straling die diep doordringt in de spieren en gewrichten. Hierdoor worden deze verwarmd en wordt de doorbloeding gestimuleerd. Door de infraroodstraling worden dode huidcellen verwijderd en gaat de huid minder schilferen, wat een gunstig effect geeft bij psoriasis.
Stress
Wanneer we onze huid blootstellen aan infraroodlicht, komt serotonine vrij in ons lichaam. Serotonine, ook wel gelukshormoon genoemd, is een stof dat het lichaam zelf aanmaakt. Serotonine heeft een stimulerende werking op ons lichaam. Het beïnvloedt onze stemming, zelfvertrouwen, slaap, orgasmes, eetlust en nog veel meer. Onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison denken dat de hitte die de huid stimuleert, de serotonine producerende cellen activeert. Dit brengt met zich mee dat er een verandering in de breinfunctie plaatsvindt.
Daarnaast stimuleert infraroodlicht de hypothalamus. Hypothalamus? Dat is het centrum dat jouw slaap, temperatuur, honger- en dorstgevoel, dag- en nachtritme, gedrag en geheugen reguleert. Wanneer de hypothalamus ontregeld is, raakt balans zoek en ervaart men meer stress. Langdurig gevoel van stress kan daarentegen uitmonden in een depressie. Mensen die lijden aan een depressie hebben een stressachtige disregulatie van de hypothalamus. Ontzettend van belang om goed voor dit centrum te zorgen dus!
Behandeling met infraroodlampen zijn ontspannend. Zoals we allemaal weten is ontspanning een van dé remedies tegen stress.
Let op! Heeft u last van een aandoening of ziekte? Raadpleeg altijd eerst uw arts, voordat u gebruik maakt van infraroodapparatuur.
Wij hopen dat wat jij wilde weten nu een stukje duidelijker is! Heb je nog vragen of wil je graag jouw ervaring delen? Je mag je vragen altijd stellen via info@liroma.nl of je ervaringen delen via de website!